Bloggintresserade

onsdag 3 april 2013

Denna vecka jobbar vi lite extra ang matsvinn!!




Allt fler uppmärksammar att matsvinn är en viktig miljöfråga.

Myndigheterna har formulerat konkreta mål när det gäller att minska spillet i livsmedels-
kedjan, samt att biologiskt återvinna mer av det matavfall som ändå uppkommer.
Matsvinn uppkommer i olika led, och problemet berör många olika aktörer.
Om kommunernas offentliga storkök lyckas minimera sitt svinn står många som
vinnare. Matkostnaderna minskar. Kommunen kan välja att köpa mer närprodu-
cerat och ekologiskt för de sparade pengarna. Detta medför en dubbel vinst för
miljön.
Projektet mindrematsvinn.nu verkar för att matsvinn ska minimeras i kommunernas
offentliga kök. Dessutom ska det oundvikliga livsmedelsavfall som trots allt uppstår
hanteras på bästa sätt. På så sätt tas våra naturresurser bättre tillvara, vilket är en
viktig del i förverkligandet av de nationella miljömålen.

ETT EXEMPEL: Den totala mängden svinn från skolornas storkök tillagning och
servering av mat uppskattas till mellan 10 000 och 30 000 ton per år. Då är ändå
benrester, skal och annat som måste kastas, borträknat. Värt att tänka på!!

Så denna och nästa vecka kommer vi i köket att väga vårt svinn..