Bloggintresserade

måndag 15 april 2013

15 April

Idag har vi haft en Italiensk dag..

Italienskt besök & Italiensk mat.. trevligt :)




Idag serverade vi..

Italiensk kassler i krämig tomat & basilikasås & tagliatelle
Italiensk paj med oliver, soltorkade tomater & basilika
Minestronesoppa



Italiensk paj med oliver och soltorkade tomater!

4 port
125 gr smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten
5 st tomater
1 st gul lök (finhackad)
2 st vitlöksklyftor ( finhackade)
50 gr strimlade soltorkade tomater i olja
75 gr svarta oliver
75 gr gröna oliver
0,5 dl vispgrädde
1 tsk salt
4 st ägg
0,5 dl riven parmesan ost
1 dl riven ost


1. Värm upp ugnen till 200 grader

2.Arbeta ihop smör & mjöl. Tillsätt vatten och arbeta hastigt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en form. Förgrädda botten i ugnen ca 10 min.

3.Blanda tomater , vitlök, lök, soltorkade tomater, oliver, vispgrädde, ägg & salt.. häll fyllningen i pajbotten. Strö över parmesan osten & den rivna osten. Grädda ca 40 min..

Ät & njut <3





Färdig paj



Här serverar  oliver, paprika, tomat & mozarella sallad till pajen


En underbart god  krämig tomat&basilikasås som serveras med kassler
och tagliatelle






en mustigt god minestronesoppa..



Focaccia

Focaccia är ett typiskt italienskt bröd som ofta smaksätts med färska örter. Focaccia bakas i långpanna - enkelt och gott!
Receptet gäller för 1 st

Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 9 dl vetemjöl special
  • 2 tsk salt
  • 25 g jäst
  • 4 dl vatten

Kryddsmör:

  • 3 st vitlöksklyftor
  • 2 msk hackade färska blandade örter , t ex rosmarin, timjan och oregano
  • 50 g Svenskt Smör från Arla

Till långpanna:

  • 2 msk olivolja

Pensling:

  • vatten
  • 1 msk havssalt

Gör så här:

Lägg olivolja, mjöl, salt och jästen delad i mindre bitar i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37° och rör ner det i mjölblandningen. Arbeta degen kraftigt till den känns smidig. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.
Skala och finhacka vitlöken. Rör ihop vitlök, örter och smör. Pensla en långpanna ca 30x40 cm med olja. Häll den jästa degen direkt ner i långpannan och platta ut den med väl mjölade händer. Gör små gropar i degen och fördela kryddsmöret i dem. Låt jäsa utan bakduk ca 20 min. Pensla med kallt vatten och strö över saltet. Grädda mitt i ugnen ca 25 min.


Tomat, mozarella & basilika




vår underbara salladsbuffé


Två av våra härliga elever :)