Idag har vi haft en Italiensk dag..
Italienskt besök & Italiensk mat.. trevligt :)
Idag serverade vi..
Italiensk kassler i krämig tomat & basilikasås & tagliatelle
Italiensk paj med oliver, soltorkade tomater & basilika
Minestronesoppa
|
Italiensk paj med oliver och soltorkade tomater!
4 port
125 gr smör
3 dl vetemjöl
3 msk vatten
5 st tomater
1 st gul lök (finhackad)
2 st vitlöksklyftor ( finhackade)
50 gr strimlade soltorkade tomater i olja
75 gr svarta oliver
75 gr gröna oliver
0,5 dl vispgrädde
1 tsk salt
4 st ägg
0,5 dl riven parmesan ost
1 dl riven ost
1. Värm upp ugnen till 200 grader
2.Arbeta ihop smör & mjöl. Tillsätt vatten och arbeta hastigt ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en form. Förgrädda botten i ugnen ca 10 min.
3.Blanda tomater , vitlök, lök, soltorkade tomater, oliver, vispgrädde, ägg & salt.. häll fyllningen i pajbotten. Strö över parmesan osten & den rivna osten. Grädda ca 40 min..
Ät & njut <3
|
|
Färdig paj |
|
Här serverar oliver, paprika, tomat & mozarella sallad till pajen |
|
En underbart god krämig tomat&basilikasås som serveras med kassler
och tagliatelle
|
|
en mustigt god minestronesoppa.. |
|
Focaccia
Focaccia är ett typiskt italienskt bröd som ofta smaksätts med färska örter. Focaccia bakas i långpanna - enkelt och gott!
Receptet gäller för 1 st
Ingredienser
- 2 msk olivolja
- 9 dl vetemjöl special
- 2 tsk salt
- 25 g jäst
- 4 dl vatten
Kryddsmör:
- 3 st vitlöksklyftor
- 2 msk hackade färska blandade örter , t ex rosmarin, timjan och oregano
- 50 g Svenskt Smör från Arla
Till långpanna:
Pensling:
Gör så här:
Lägg olivolja, mjöl, salt och jästen delad i mindre bitar i en bunke. Värm vattnet till fingervärme, 37° och rör ner det i mjölblandningen. Arbeta degen kraftigt till den känns smidig. Låt degen jäsa under bakduk ca 40 min. Sätt ugnen på 225°.
Skala och finhacka vitlöken. Rör ihop vitlök, örter och smör. Pensla en långpanna ca 30x40 cm med olja. Häll den jästa degen direkt ner i långpannan och platta ut den med väl mjölade händer. Gör små gropar i degen och fördela kryddsmöret i dem. Låt jäsa utan bakduk ca 20 min. Pensla med kallt vatten och strö över saltet. Grädda mitt i ugnen ca 25 min.
|
|
Tomat, mozarella & basilika |
|
vår underbara salladsbuffé |
|
Två av våra härliga elever :) |